Filters
Søg

Smykkepleje

Materialeinformation

Alle ørebøjler, ørestikker og creolringe (alt det, der går gennem øret) er lavet af sølv 925 eller kirurgisk stål. Sølvsmykkerne kan være forgyldte eller oxyderede.

Enkelte af vedhængene er lavet af forsølvet eller forgyldt messing. Dette vil fremgå af varebeskrivelsen. Alle materialer er lovet nikkelfrie af vores leverandører.

Udover sølv bruger sølv, bruger jeg blandt andet halvædelsten, shellpearls, perler, delica beads og emalje.

Låse i armbånd er fremstillet af forskellige materialer, dog alle lovet nikkelfrie af vores leverandører.

Armbånd er blandt andet fremstillet af skind, lædersnøre, nylontråd, elastik eller wire. 

Vedligeholdelse, pleje, opbevaring og rengøring af smykker

Uanset om du bærer dine smykker hver dag eller blot til særlige lejligheder, bliver alle smykker udsat for slitage og indimellem også for uheld. Med pleje og omtanke kan du dog selv gøre meget for, at dine smykker bevarer sin glans og form.

Almindelig brug

For alle smykker gælder det om at behandle dem nænsomt, kærligt og med omtanke. Du bør blandt andet altid tage dine smykker af, når du vasker hænder, går i bad, dyrker motion, laver fysisk arbejde, gør rent - og hver aften inden du går i seng. Undgå at få parfume, cremer eller lignende på dine smykker, og opbevar smykkerne adskilt i smykkeskrinet eller eventuelt i små poser, så de ikke ridser hinanden. Især forgyldte smykker slides hurtigere, hvis de bæres hele døgnet, og ædelsten kan blive glansløse. Da sølv er et forholdsvis blødt materiale (også forgyldt/oxyderet sølv), bør du være forsigtig med ikke at trykke/bøje det for voldsomt. 

Ved brug af smykker med ædelsten skal man forsøge at undgå slag og stød, idet man ved gentagne stød kan risikere, at stenene tager skade. Nogle sten som f.eks. opaler og smaragder er porøse og kan knække eller revne ved hårde slag. Shellpearls har også en sart overflade.

Holdbarheden af guldbelægning eller oxydering er afhængig af, hvor meget syre den enkelte person har i huden. Det samme gælder for anden kemisk påvirkning som f.eks. parfume og hårlak.

Sølvsmykker

Alt sølv anløber/oxiderer (bliver sort) på grund af sølvets kontakt med svovlbrinten i luften (lige som kobber irrer). Det vil også ske ved forgyldte smykker, hvor sterlingsølvet er under forgyldningen. Sølvet anløber/oxiderer både ved brug, og når du ikke bruger smykket. Det er en kemisk reaktion, som ikke kan undgås. Syren i din sved kan angribe kobberet i sølvlegeringen og hurtigere gøre smykkerne sorte. Det er individuelt fra person til person, hvor hurtigt det sker. Sølvsmykker holder sig blankest, hvis du opbevarer dem i en lufttæt pose. Smykker bestående udelukkende af rent sølv eller guldbelagt sølv (uden sten, ferskvandsperler, perlemor, osv.) kan dyppes i guldrens et par sekunder. Husk at skylle smykker grundigt bagefter og lade dem tørre. Så bliver de pænere igen. Gør dog ikke dette med oxyderede sølvsmykker (dvs. sølvsmykker, som er lidt sorte), da oxyderingen kan ødelægges.

Guldbelagte sølvsmykker For guldbelagte sølvsmykker er det naturligt, at de med tiden bliver lidt mørkere, og at smykker over tid slides og vil miste forgyldningen. Hvor hurtigt smykker slides og bliver mørkere er forskellig fra person til person. Det afhænger af sveden på huden, som kan variere fra person til person. (Se også teksten under sølvsmykker).

Guldsmykker

Guld oxiderer ikke, men guldbelagte smykker bliver naturligt lidt mørkere med tiden, fordi forgyldningen altid vil blive udsat for højere eller mindre grad af slitage. Hvor hurtigt det sker, afhænger af, hvor meget du bruger smykket, hvor kraftig forgyldningen er og hvad du udsætter smykket for.

Smykker med sten og perler

Med tiden vil der komme snavs mellem perlerne/stenene i smykker. Skyl smykkerne forsigtigt i lunkent vand og brug en blød klud til at tørre dem af med, eller skrub smykkerne  meget varsomt mellem perlerne/stenene med en blød børste (evt. en brugt tandbørste). Lad ikke smykkerne ligge i direkte lys i længere tid, da nogle smykker med farvede sten kan blegne lidt med tiden. Pas på ikke at tabe dit smykke, da det kan gå i stykker - specielt smykker med perlemor og emalje kan ikke tåle dette.

Emalje

Emalje er en blanding af fint malet glas og mineralske additiver, som smelter ved ca. 800 grader C. Gennem flere processer blandes materialet og knuses til pulver. Emalje er lavet af glas og bør behandles med omtanke. Hvis emaljesmykkerne stødes eller bliver tabt, er der risiko for, at emaljen krakelerer eller går i stykker på samme måde som for eksempel glas eller porcelæn.

Rengøring

Smykker skal generelt jævnligt rengøres for, at de skal bevare deres glans og se flotte ud. Smykker tiltrækker med tiden snavs og smuds, som sætter sig i alle afkroge. Smykker af guld og sølv behøver normalt kun et minimum af vedligeholdelse og renses nemt i varmt vand og opvaskemiddel. Brug en blød tandbørste og børst forsigtigt, hvorefter smykket skylles i vand. Forgyldte sølvsmykker kræver nænsom pleje og rengøring og renses bedst med en blød, fugtig klud. I svære tilfælde kan der bruges lidt sæbevand uden parfume på kluden. På steder, hvor det er svært at komme til, kan der bruges en vatpind. Brug aldrig pudsemiddel, da dette vil slide forgyldningen unødigt.

 

Vær ekstra forsigtig, hvis dine smykker er ædelsten, perler eller shellpearls.